Τηλ. Δράμας: 25210 38158 | Τηλ. Θεσσ/νίκης: 2310 270066


ΣΥΧΝΕΣ  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής
​ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΑΡΤΙΔΗΣ σάς απαντά…

Πώς ξέρω ότι χρειάζομαι βοήθεια, ώστε να απευθυνθώ έγκαιρα στον ειδικό;

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Συνήθως είναι αντιμετωπίσιμα. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο ο άνθρωπος δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του, αν διαταράσσεται η συναισθηματική του ηρεμία, αν δεν είναι αποτελεσματικός στην καθημερινότητά του, αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τού δημιουργούν καθημερινές δυσλειτουργίες και διαπροσωπικά προβλήματα και όλη αυτή η κατάσταση αρχίζει να αποκτά χρονιότητα, τότε αξίζει να ζητήσει βοήθεια από έναν έμπειρο ειδικό. Γιατί όσο χρονοτριβεί, τα προβλήματα παγιώνονται και εντείνονται, με αποτέλεσμα να χρειαστεί περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη προσπάθεια για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση, όταν αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες;    

Δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση. Η συχνότητα των συνεδριών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από τη φύση και τη βαρύτητα του προβλήματος, από τη χρονιότητά του, από τις ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες του πελάτη, καθώς και από το διαθέσιμο χρόνο του θεραπευτή. Συνήθως η συχνότητα κυμαίνεται από μια φορά την εβδομάδα, έως μία φορά το μήνα. Είναι αυτονόητο ότι η συχνότητα δεν είναι δεσμευτική, συν-καθορίζεται και προσαρμόζεται εξατομικευμένα με βάση τις ανάγκες του πελάτη. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει. Ο στόχος δεν είναι μόνον η αποτελεσματική θεραπεία, αλλά και η συχνότητα των συναντήσεων να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, μέχρι να κλείσει ο θεραπευτικός κύκλος.  

Τι είδους ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ακολουθείτε;

Αδιαπραγμάτευτη θέση στη θεραπευτική μου πρακτική κατέχει η βιο-ψυχο-κοινωνική προσέγγιση του ανθρώπινου προσώπου τόσο στη θεωρητική κατανόηση, όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων. Λέει ο Πλάτων στον Χαρμίδη «…αν οι περισσότερες αρρώστιες διαφεύγουν από τους γιατρούς, αιτία είναι ότι αυτοί αγνοούν το σύνολο που πρέπει να υποβάλουν σε θεραπεία, και που αν αυτό δεν είναι καλά, ούτε το μέρος μπορεί να είναι καλά». Ο Ιπποκράτης έχει πει ότι «Δεν υπάρχει αρρώστια, υπάρχουν άρρωστοι». Έτσι λοιπόν ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζεται με σεβασμό και εξατομικευμένα. Το ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί, έχει να κάνει μεταξύ των άλλων με το είδος του προβλήματος και την προσωπικότητα του αρρώστου. Το σίγουρο είναι ότι η προσπάθειά μου είναι να επιλέγεται κάθε φορά η βέλτιστη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ισχύει το απόρρητο των συναντήσεων;

Πάντα ισχύει το ιατρικό απόρρητο. Το περιεχόμενό τους δεν συζητείται με κανέναν, ούτε είναι προσβάσιμο σε οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο. Μόνο με άδεια του άμεσα ενδιαφερομένου μπορεί να συζητηθεί ένα μέρος του περιεχομένου με τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που θα προτείνει ο θεραπευτής ή θα υποδείξει ο πελάτης. Μόνον αν κινδυνεύει η ζωή σας ή η ζωή τρίτων λόγω της κακής ψυχολογική σας κατάστασης, μπορεί να μην ισχύσει το απόρρητο. Για παράδειγμα αν δεν έχετε εναισθησία του τι σας συμβαίνει, αν έχετε χάσει τον έλεγχο της πραγματικότητας, πράγμα βέβαια εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, δεν εξυπακούεται ότι θα "παραβιαστεί" το απόρρητο. Αν σπάσει, θα γίνει με αποκλειστικό κριτήριο το συμφέρον του πελάτη.

Πώς θα σάς πληρώνω;

Η πληρωμή γίνεται με μετρητά ή με πιστωτική κάρτα στο τέλος της κάθε συνεδρίας και εκδίδεται το αντίστοιχο αποδεικτικό.